Ταυτότητα

Πίσω από την ιδέα και τα κείμενα του paidopsy.gr βρίσκεται ο Δημήτρης Φιλοκώστας, ο οποίος είναι Παιδοψυχίατρος και Οικογενειακός Θεραπευτής και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

 Είναι Ειδικός Ψυχικής Υγείας στο Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι. Συνεργάζεται με την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας «Συν-ειρμός», στα Τρίκαλα.

Πήρε το πτυχίο του στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. Έχει ειδικευτεί στην Ψυχιατρική Κλινική Παιδιών & Εφήβων του Γ.Ν. «Γ. Παπανικολάου» και εκπαιδεύτηκε ως οικογενειακός θεραπευτής στο Ινστιτούτο Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας. Συμμετείχε στο European Summer School in Family Therapy, οργανωμένο από το Context (UPC KU Leuven, Belgium), με θέμα τη διαλογική προσέγγιση. Οι ιδέες του για τη θεραπεία πηγάζουν από τις αξίες του Δικτύου για τον Ανοιχτό Διάλογο, και εμπνέονται από την κριτική ματιά του Δικτύου για την Κριτική Ψυχιατρική.

Έχει εκπαιδευτεί στις ιδέες και τις πρακτικές της Μη Βίαιης Αντίστασης (Foundation and Advanced Level στο Partnershipprojects UK)

Έχει γράψει μια ιστορία που θα του άρεσε να είχε ακούσει αν ήταν παιδί, Η νεραϊδοφωνή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γνώση.

Κείμενα και συνεντέυξεις του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά: Μετάλογος, Sunday Exclusive Family και Η Ζωή Πλαγίως.

Οι βασικές βιβλιογραφικές πηγές για τη συγγραφή των άρθρων είναι από τα βιβλία:
  • Child Psychiatry by Robert Goodman, Stephen Scott (2005)
  • Child and Adolescent Psychiatry: A developmental approach by Jeremy Turk, Philip Graham, and Frank C. Verhulst (2007)
  • Rutter's Child and Adolescent Psychiatry, (2010)
  • Nonviolent Communication: A Language of Life by Marshall B. Rosenberg
  • A New Authority, by Haim Omer
Σε περίπτωση που κάποιος, εντός του διαδικτύου, θα ήθελε να αντιγράψει κείμενα ή ιδέες του paidopsy.gr μπορεί να το πράξει ελεύθερα, αρκεί να αναφέρεται στο κείμενό του και η πηγή προέλευσης.


Οι εικόνες που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα είναι έργα τέχνης της Σόφις Σενόγλου, η οποία έχει σπουδάσει στο Τμήμα  Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ και ζει στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με την εκπαίδευση της αισθητικής αγωγής, αλλά και την εικονογράφηση παραμυθιών. Έχει γράψει το βιβλίο Πάω τη γραμμή μια βόλτα.